Heleen Groen

/* */
orna_L
orna_R

Heleen Groen werd in 1969 geboren in Emmen. Als dochter van een piano­spelende vader vatte ze al jong de liefde voor muziek op. Inmiddels is ze muzikaal breed ontwikkeld: ze speelde jaren­lang piano, zong in een koor en rondde een dirigeer­cursus af. Heleens hart ligt echter bij ritme en percussie. Toen ze een optreden van de Afrikaanse meester­drummer Adama Dramé zag, was ze dan ook meteen verkocht. Sindsdien zijn Heleen en de djembé on­af­schei­delijk.

Scholing

Vanaf 1994 houdt Heleen zich intensief bezig met Afrikaanse percussie en zang. En dan vooral met het op tradi­tio­nele wijze bespelen van de djembé en doundouns. Door talloze workshops maar ook door studie­reizen in West-Afrika is ze inmiddels thuis in de grote ver­scheiden­heid aan instru­menten, stijlen en technieken. Heleen werd geschoold door onder andere Dramane Diarra, Hans Hoeksema, Adama Dramé, Ponda O’Bryan, Famoudou Konaté, Billy Konaté, Diarra Konaté, Mamady Keita en Babara Bangoura.

 

 

 

Heleen Groen

Heleen Groen en Adame Dramé

Muzikante en docente

Heleen speelde in ver­schillende multi­culturele bands met onder meer Gambiaanse, Kongo­lese, Sene­ga­lese en Turkse muzi­kanten. Ze maakt nu deel uit van Mandinka Percussie, een selecte groep muzi­kanten die door Adama Dramé werden opgeleid in zijn speciale tech­niek. Deze per­cussio­nisten bege­leiden Dramé bij zijn optredens in Nederland. Ook speelt Heleen in La Mimouna, een bijzon­dere groep van vier vrouwen die zelf gecompo­neerde nummers en eigen inter­pretaties van tradi­tio­nele ritmes en lie­deren op de planken brengt. Sinds 1998 is Heleen daarnaast bevoegd muziek­docente. Ze runt niet alleen haar eigen Groningse djembé­school Djembé Barasé maar geeft ook les aan muziek­scholen in Zwolle, Hardenberg, Meppel en Emmeloord.

Aanstekelijk enthousiasme

Heleen Groen in EmmeloordHeleen is een inspirerende docente met een aanstekelijk enthous­iasme. Ook voor mensen die nog geen ervaring met Afrikaanse percussie hebben. De speel­techniek en (soms inge­wik­kelde) ritmes legt ze op een een­voudige en duide­lijke manier uit. Want zo kan iedereen ervaren hoe vrolijk, energiek en ontspannen je wordt van het samen spelen op instru­menten als de djembé en doundouns. Heleen vult het spel aan met bij­be­horende liedjes en uitleg over de achter­grond en tradi­tio­nele betekenis van de muziek. Hierdoor zijn haar lessen niet alleen een swingende maar ook een heel leer­zame ervaring.

 

 


 

Heleen GroenWorkshop Heleen Groen

 
orna_L_2
orna_R_2
orna_L_2
orna_R_2